Posted by G.N.Delphi | Sarbatorim impreuna

8 Martie: Ziua Femeii sau Ziua Mamei ?

Indiferent cum ii spunem, sunt sigura ca fiecare din noi are pe cineva drag, de sex feminin, careia sa ii spuna LA MULTI ANI, azi, 8 Martie.

Azi, 8 martie, eu  iti urez o primavara frumoasa, cu soare, fericire si toata dragostea celor din jur prinsa intr-un frumos buchet de lalele ce vestesc si ele  venirea unei noi primaveri!

Si nu uita: Curatenia porneste din suflet! 

Asa cum te-am obisnuit o sa impart cu tine ceea ce am aflat si eu depre istoricul si semnificatia acestei zile.

Toată lumea sărbătoreşte pe data de 8 Martie Ziua Femeii. Însă, această dată a fost fixată destul de recent, mai exact în anul 1913 şi nu are legătură cu tradiţiile româneşti ci cu mişcarea feministă internaţională.
In 1913 a fost ales ca simbol internaţional pentru Ziua Femeii : LALEAUA –  un simbol al gingăşiei, primăverii şi al popularitaţii.
În România, dar şi în alte ţări, Ziua Femeii coincidea cu Ziua Mamei.

Si ca sa nu ne incurcam avem si cateva prevederi legale care clarifica zilele in care sarbatorim Ziua Femeii si Ziua Mamei:

 

Legea 319/2009 pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui.

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 694 din 15 octombrie 2009
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Prima duminica a lunii mai se instituie ca Ziua Mamei. (1 Mai 2016)
Art. 2
A doua duminica a lunii mai se instituie ca Ziua Tatalui. (8 Mai 2016)
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Si asta nu e tot, avem si vesti „proaspete” :

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 03.03.2016 decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii și 19 noiembrie – Ziua bărbatului.

Potrivit inițiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

Sărbătorirea zilei femeii și a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăți relațiile dintre sexe, de a evidenția realizările și contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și prezentarea unor modele de urmat, se arată în expunerea de motive a legii.

Potrivit documentului, Ziua femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua bărbatului cu cea a tatălui.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui act normativ.

Deci? Ce intelegem noi de aici? Mai multe zile si motive de sarbatorit 🙂 Partyyyyyyyyyyyy!

Din punctul meu de vedere nu cred ca se vor serba prea curand Ziua Mamei si Ziua Femeii in zile distincte. De ce ? Pentru ca asa ne-am obisnuit., asa am fost crescuti. Nu stiu tu, dar eu de cand ma stiu in fiecare zi de 8 Martie am sarbatorit  Ziua Mamei si vad ca si acum copiii invata de la gradinita acelasi lucru.

Exemplu concret:  diseara sunt invitata la serbare la gradinita unde invata cel mic. Tematica serbarii: Ziua Mamei.

Eu nu le spun nimic 🙂 Merg pe burta. Dar la inceputul lui Mai le voi spune ca astept invitatia si pentru serbarea dedicata zilei mamei. 🙂

Si daca este sa sarbatorim, atunci eu te invit sa asculti o frumoasa melodie dedicata FEMEILOR pentru ca MERITAM 🙂

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns