Agentul de curatenie 1

Meseria de „Agent de curatenie cladiri si mijloace de transport” nu este chiar asa de simpla cum s-ar crede la prima vedere.

In COR 2016 vom regasi aceasta meseria cu codul : 515302.

Vei spune:  ce este asa de complicat sa fi agent de curatenie? Oricine stie sa  mature, sa aspire covoare sau sa stearga praful ori sa spele geamurile.

Asta cam asa este. Insa nu oricine este calificat sa presteze activitati de curatenie in cladiri sau mijloace de transport. Si cum in Romania „hartia” / „patalamaua” conteaza, m-am decis sa deschid seria unor articole referitoare la ceea ce ANC-ul (Agentia Nationala de Calificari) solicita unui agent de curatenie.

Astfel, voi incepe cu inceputul 🙂

Ocupatia de „Agent de curatenie cladiri si mijloace de transport”   presupune   competente  legate de desfasurarea activitatilor de curatenie in incinte / cladiri  – resedinte, birouri, sectoare industriale si administrative, institutii de invatamant, centre comerciale – si mijloace de transport (vagoane de cale ferata, mijloace de transport rutiere, aeronave).
Agentul de curatenie trebuie sa stie sa utilizeze sculele si utilajele cu actionare manuala, punerea in functiune, exploatarea si oprirea utilajelor cu actionare electro-mecanica si a celor actionate prin motoare cu ardere interna, conform instructiunilor de lucru, cu respectarea normelor de protectie a muncii si de prevenire si stingere a incendiilor specifice, in corelatie cu particularitatile spatiului de curatat si scopul urmarit.

Deci? Cine zicea ca este simplu? 🙂

Agentul de curatenie cladiri si mijloace de transport demonstreaza competente fundamentale de comunicare la locul de munca si lucru in echipa si competente generale, referitoare la planificarea activitătii proprii, aplicarea normelor de protectie a muncii si prevenire si stingere a incendiilor, precum si aplicarea normelor igienico-sanitare pentru desfasurarea activitatilor in conditii de siguranta.
Agentul de curatenie cladiri si mijloace de transport trebuie sa demonstreaze capacitati de verificare si intretinere a echipamentelor de lucru pentru mentinerea duratei de viata proiectate a acestora – si chiar mai mult de atat as completa –  si protejarea suprafetelor de curatat in timpul derularii activitatilor. El dovedeste posibilitatea de pregatire a operatiilor de curatare, cu identificarea particularitatilor spatiilor ce necesita a fi curatate, pregatirea acestora in vederea
curatarii si selectarea utilajelor si produselor ce urmeaza a fi folosite, in corelatie
cu natura murdariei, posibilitatea de indepartare a acesteia si factorii care
influenteaza procesul de curatare.

Mai poti? Mai esti alaturi de mine? 🙂

Competentele agentului de curatenie cladiri si mijloace de transport presupune si:

  • salubrizarea vagoanelor de cale ferata, cu executarea operatiilor specifice de  vidanjare,  curatare a spatiilor sanitare, a interiorului si exteriorului  vagoanelor, in succesiunea stabilita de tipul salubrizarii efectuate;
  • salubrizarea mijloacelor de transport rutier, cu efectuarea operatiilor de
    curatare a exteriorului si interiorului acestora;
  • curatarea incintelor, cu aplicarea zilnica sau periodica a operatiilor de
    curatare in succesiunea stabilita prin instrucţiunile de lucru, cu utilizarea
    solutiilor, materialelor si echipamentelor specifice in functie de tipul curateniei de efectuat;
  • curatarea interioara a aeronavelor dupa sosirea din cursa, in corelatie cugraficul de  zbor,  precum si curatarea periodica generala a acestora, la cererea   beneficiarilor    

Cam atat pentru inceput!

Eu imi doresc ca dupa finalizarea seriei de articole,  societatile comerciale ( beneficiare sau prestatoare de servicii de curatenie) si persoanele care isi doresc sa practice aceasta meserie sa inteleaga mai bine ce inseamna sa fi agent de curatenie.

G.N.Delphi

Servicii de curatenie

Lasă un răspuns